Životni vijek se, zahvaljujući napretku medicine, boljoj kvaliteti života i osvještenosti o zdravom načinu života, sve više produljuje. Produljenje životnog vijeka pomiče granice za mirovinu, a životni tempo osoba zrele životne dobi ponekad je prenaporan i za puno mlađe, a tijelo i organizam sve to moraju pratiti. Ostati zdrav, aktivan i  mentalno na najvišoj razini u zrelim godinama je puno veći izazov nego u 20-ima i 30-ima.

Postoje određene stvari koje svatko može raditi redovito kako bi održao tijelo i mozak u formi. Redovita fizička aktivnost, odbacivanje štetnih navika i naravno pravilna i raznolika prehrana koja je osnova svega. Važno je naglasiti da su potrebe za mikronutrijentima različite ovisno o životnoj dobi te da i o tome treba voditi računa.

Nutritivne potrebe u zreloj životnoj dobi

Jedna od takvih tvari jest koenzim Q10 ili ubikinon, u organizmu ima svrhu kataliziranja biokemijskih reakcija. Količina koenzima Q10 se već u četrdesetim godinama smanjuje za 30 % dok se u šezdesetim godinama ta brojka udvostručuje. Koenzim Q10 nalazi se u stanicama i ima vrlo bitnu funkciju u respiratornom lancu koji je ključan za dobivanje stanične energije.

Za zdrave kosti i imunitet

Nadalje, kalcij i vitamin D kod osoba zrele životne dobi važni su za normalnu funkciju mišića i kostiju. Kalcij je nazastupljeniji mineral u našem tijelu i ključan je za razvoj kod djece, ali isto tako i za održavanje normalnih kostiju kod odraslih osoba. Vitamin D potiče apsorpciju kalcija iz probavnog trakta te se posljednjih godina dodatno naglašava njegova važnost za normalnu funkciju imunološkog sustava.

Osim vitamina D, kako bismo osigurali normalno djelovanje imunološkog sustava, organizmu su također  ključni vitamin C, vitamini B6, B12 i folna kiselina. S obzirom da su u prehrani, pogotovo u zimskom mjesecima, ponekad nedovoljno zastupljeni, preporuča se uzimati dodatke prehrani koji ih sadrže.

Zaštita od oksidativnog stresa

Veliki značaj i posebnu pozornost treba pokloniti antioksidansima, odnosno molekulama koje imaju neutralizirajuće djelovanje na slobodne radikale. Među najpoznatije antioksidanse svakako spadaju vitamini C i E. Uz vitamine,  snažno antioksidativno djelovanje pokazuje i velika grupa prirodnih spojeva – polifenoli. Posebno su zanimljivi polifenoli iz grožđa. Jedan od dokaza za to je tzv. francuski paradoks, gdje je primjećeno kako Francuzi imaju manji postotak oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti od drugih naroda. Umjereno konzumiranje crnog vina zasigurno ima blagotvoran učinak na ljudsko tijelo. Jedan od polifenola iz grožda jest resveratrol.

Imunosal® Senior kapsule

Važno je u svakoj životnoj dobi prepoznati specifične potrebe organizma. S godinama se potrebe organizma mijenjaju te je potrebno obratiti pažnju kako bi se osigurale dnevne potrebe vitamina, minerala i određenih nutrijenata. Imunosal Senior kapsule, dodatak prehrani za imunitet, formuliran je da odgovara osobama zrelije životne dobi (50+). U dnevnoj dozi se uz beta-glukan nalaze vitamin C, D, E, kalcij, 8 vitamina B skupine i čak 100 mg resveratrola te 30 mg koenzima Q 10.

Imunosal® Senior kapsule osmišljenje su i proizvodene u Hrvatskoj, a dio su linije dodataka prehrani Pharmoval koja se prodaje u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama te na drogerija.hr.