Još su u drevnoj Kini koristili zeleni čaj u medicinske svrhe kako bi liječili glavobolje i depresije. Otkrio ga je kineski car Shen Nung. Nastao je od biljke Camellie sinensis kao i bijeli i crni čaj, no ipak se od njih razlikuje prema načinu pripreme i obrade lišća. Zeleni čaj se nakon branja obrađuje pod vodenom parom ili se prži u tavi čime se sprečavaju oksidativne promjene u lišću. Na taj način zeleni čaj zadržava boju i ne dolazi do gubitka enzima i ostalih povoljnih sastojaka.

U prodaji ga nalazimo u filter vrećicama, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta, kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin te čaj bez kofeina za osobe koje ga dnevno konzumiraju u većim količinama (u organizam se dnevno ne bi smjelo unijeti više od 400-500 mg kofeina).

Sadrži preko 300 poznatih spjeva od kojih je najpoznatiji alkaloid kofein koji mu daje stimulirajuće svojstvo, uz manje količine ostalih ksantanskih alkaloida (teofilin, teobromin, dimetilksantin, ksantin i adenin). Kofein je prisutan u količini od 1-5 %. Osim toga sadrži i šest osnovnih polifenola, fitokemikalija sa svojstvima antioksidansa koji mu daju karakterističan, pomalo gorak okus, od kojih su najznačajniji katehini. Najaktivniji i najviše istražen katehin zelenog čaja je EGCG (epigalokatehin-3-galat) koji može neutralizirati protein koji u spermijima služi kao vektor za prijenos virusa tijekom spolnog odnosa.

Studija iz 2009. godine je pokazala da konzumacija zelenog čaja u kombinaciji s askorbinskom kiselinom (vitaminom C) drastično povećava apsorpciju i aktivnost antioksidanata iz zelenog čaja tijekom probave. Više o sinergiji vitamina C i zelenog čaja pogledajte na stranicama Vitamin C-500 plus

Šalica čaja sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola. Zeleni je čaj bogat i vitaminima B skupine i askorbinskom kiselinom te eteričnim uljem, proteinima, klorofilom, organskim kiselinama, aminokiselinama od kojih valja izdvojiti teanin. Kao važan spoj, teanin utječe na povećanje dopamina koji utječe na emocije u mozgu čije se povećanje doživljava kao ugoda.

Učinak zelenog čaja

Za antioksidativni učinak čaja zaslužni su kofeini i polifenoli time što utječu na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetri i plućima te sprječavaju djelovanje enzima urokinaze koji hrani kancerogene stanice u organizmu.

Osim toga, katehin, kao važan sastojak zelenog čaja smanjuje apsorpciju kolesterola u probavnom sustavu. Ujedno pomaže i kod Chronove bolesti te jača imunitet cjelokupnog organizma. Zeleni se čaj povezuje i s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti. Kao najjači učinak zelenog čaja navodi se zaštitni učinak čaja na rizik razvoja karcinoma probavnog sustava. Zbog svog antibakteriološkog djelovanja, pomaže u spriječavanju karijesa i kvarenja zuba. Važnu ulogu ima u borbi protiv akni time što olakšava probavu i pomaže detoksikaciju organizma što uvelike pomaže u samom sprječavanju nastanka akni.

Preporučeni dnevni unos zelenog čaja iznosi 1200 mililitara (5 do 6 šalica). Kao negativni učinak zelenog čaja znanstvenici navode jedino preveliku količinu kofeina što ukoliko konzumirate preporučene količine nije slučaj.

Čaj ili kava?

Kada je u samom čaju otkriven kofein, nazvan je tein, no budući da nema razlike između teina i kofeina u upotrebi je ostao naziv kofein. Kofein (kemijski naziv: 1, 3, 7 trimetilksantin) je alkaloid otkriven u 19. stoljeću, nema miris i gorkog je okusa. Izvor je antioksidanata, pokazuje diuretička svojstava te ubrzava metabolizam. Uz to djeluje i kao blagi laksativ.

Čaj sadrži 30% manje kofeina nego kava. Kofein u čaju nema negativnih utjecaja na srce i krvotok već pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu, dok su kod kave vidljive značajne promjene na tom polju Razgradnja kofeina u kavi vrši se već u samom želucu dok kofein iz čaja najvećim dijelom razgrađuje crijevni sok. Kofein iz kave stiže naglo u krvotok, dok taj proces kod čaja teče mirnije. Razlog tome je sporije primanje kofeina od strane tanina. Kofein iz kave djeluje već nakon 5 do 10 minuta, a nestaje za 30 minuta. Kod čaja se taj podatak razlikuje te djelovanje kofeina najveće je nakon 40 minuta, a nestaje nakon 70 minuta. Uz to, organske kiseline u kavi podižu razinu šećera u krvi te i inzulin koji stvara masnoće.

Konzumacija zelenog čaja

Važno je naglasiti da se zeleni čaj ne priprema s kipućom vodom (100C) nego s vodom temperature 70C (neke vrste s 90C) te da se ne drži u vrućoj vodi dulje od 3 minute. Na taj način od zelenog čaja uzimamo ono najbolje.