Uši glave (Pediculus humanus capitis) su kukci, paraziti, koji žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka. Ne pojavljuju se niti na jednom drugom dijelu tijela niti na životinjama. Ne ukopavaju se u kožu već se drže za vlasi i po njima se kreću. Uši se prenose izravnim dodirom glave o glavu (kose). Uši nemaju krila i ne mogu letjeti niti skaču kako se često misli, ali se mogu «prošetati» na drugu glavu. Mogu se prenijeti i preko kapa i svih pokrivala za glavu, češljeva, preko jastuka, ručnika, ovratnika na odjeći, preko odjeće koja se navlači preko glave. Nije moguće prenošenje putem vode u bazenu niti je moguća  zaraza preko i sa kućnih ljubimaca. Najviše ih ima tamo gdje je kosa najgušća i gdje je najtoplije, dakle uz vrat, iza uha. Na tim mjestima nalazimo i najviše njihovih jajašca – gnjida (o njima niže u tekstu). Žive uši se hrane krvlju sišući kožu glave domaćina nekoliko puta dnevno na kojoj onda ostaju mala ispupćenja crvenkaste boje. Izazivaju neugodan svrbež te se čovjek grebe zbog čega po koži glave nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati.

Uši ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose druge bolest već kvare opće  raspoloženje; stvaraju nemir, gubitak sna, remete koncentraciju te izazivaju neugodan  osjećaj obilježenosti koji je često neopravdano vezan uz socijalan stutus. Uši napadaju djecu i odrasle unatoč temeljitom održavanju čistoće i tjelesne higijene i nisu, kako se u društvu ponekad smatra, isključivo problem obitelji nižeg standarda koji žive u lošijim uvjetima. Uši se pojavljuju i u bogatim i u siromašnim sredinama.

Kako ih prepoznati

Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti žive pokretne uši ili što je daleko češće, samo gnjide. Odrasla ženka velika je 3-4 mm i nešto je veća od mužjaka. Sive je ili svjetlo smeđe boje. Uši imaju tri para nogu koje završavaju “kandžicama“ kojima se  drže za vlas (dlaku), usta  su prilagođena usisavanju  hrane. Odrasla ženka u toku svog života snese oko 200-300 jajašaca (gnjida) koje odlaže uz sam korijen kose najčešće uz vrat i iza ušiju gdje ih fiksira vrlo ljepljivom supstancom za dlaku. Za oko tjedan dana iz gnjide se izleže uš. Takva mlada uš jos nije spolno zrela a zove se larva ili nimfa. Treba joj oko 1- 2 tjedna da postaje spolno zrela, pari se s mužjakom te potom počinje nesti gnjide. Gnjide su sitna, svjetla, najčešće bijela, sjajna, duguljasta, jajašca veličine 0,8x0,3 mm čvrsto prilijepljena uz kosu. Teško ih je zamijeniti s peruti  koja se za razliku od gnjida lako skida s kose. Jednostavnije  se mogu otkriti pri jakom svjetlu, a pomaže  i povećalo. Vrlo detaljne (mikroskopske) slike možete vidjeti na stranicama www.liceguard.com.hr.  

Kako se rješiti malih napasti

Najvažnije je prekinuti njihov reproduktivni niz. Neki od preparata na tržištu sadrže toksične supstance pa je potreban oprez kako ne bi došli u kontakt sa sluznicama oka, nosa i usta djeteta te se ne smiju koristiti često i u velikim količinama jer su agresivni. Uši se mogu ukloniti i mehanički, bez posljedica po zdravlje, češljanjem sa Robi Comb Pro električnim češljem za ubijanje i detekciju ušiju. To je vrlo elegantno i efikasno rješenje jer se može koristiti preventivno i prije nego dijete uopće donese uš ili nakon što ih se riješite ukoliko je sezona pojave ušiju kako bi ste na vrijeme detektirali da li je dijete iz vrtića ili škole donjelo ponovno uš kojoj ne treba puno da se adaptira kod svog novog domaćina.

Što sa gnjidama

Iako se kod nekih proizvoda navodi u uputstvima da uništavaju gnjide, njih je ipak u pravilu potrebno mehanički ukloniti sa vrlo gustim po mogućnosti kvalitetnim metalnim češljem, a postupak je efikasniji i puno lakši ukoliko se pritom koristi posebni šampon koji služi upravo za otapanje i slabljenje ljepila kojim su gnjide pričvršćene za dlaku. LiceGuard šampon služi u tu svrhu, rađen je na prirodnoj osnovi i ne sadrži toksične sastojke te se zato može primjenivati svaki dan i kod male djece. Preporučamo LiceGuard komplet metalnih češljeva za iščešljavanje gnjida i ušiju koji se zbog svoje vrlo kvalitetne i čvrste konstrukcije mogu čistiti iskuhavanjem što je vrlo poželjno.

Prevencija

Iako mali broj ljudi to zna postoji i mogućnost prevencije, točnije LiceGuard repelent sprej koji štiti, odnosno odbija uši od dolaska u kosu, djeluje 24 sata, pa ga je uputno koristiti prije odlaska djece u društvo druge djece ako je sezona ušljivosti. Može se kupiti u ljekarnama i preko interneta, nije toksičan i ima ugodan miris divljeg cvijeća. Treba li uopće ponavljati onu: Bolje spriječiti nego liječiti!

Zaključak

Zadatak škole i vrtića je da obavijesti cijeli razred ili odgojnu skupinu o potrebi provođenja razušivanja svih članova te da u suradnji s školskim specijalistom i epidemiologom svim roditeljima podijeli pisane naputke kako to učiniti. Što se temeljitije i prije krene u rješavanje problema nakon što se primjeti pojava ušiju u zajednici, a posebno ako se svi pojedinci u kolektivu prihvate, to će biti isti jednostavnije i brže rješiti.

Riješiti se ušiju glave je ogroman i vrlo često posao koji traje duže vrijeme! Nema momentalnog rješenja. Od velike je pomoći ukoliko se cjela obitelj uključi. Vrlo detaljne informacije na hrvatskom jeziku o ušima i gnjidama kao i o mogućnostima rješavanja problema možete pogledati na stranicma www.liceguard.com.hr. Svi u tekstu spomenuti LiceGuard proizvodi se prodaju u ljekarnama. Ukoliko su se pojavile uši, iskoristite vrijeme za razgovor s djetetom i ne nabijajte njemu i sebi osjećaj krivnje jer dobiti uši je najnormalnija društvena pojava.