Korištenje gline u ljekovite svrhe seže daleko u povijest. O ljekovitim svojstvima gline pisao je još otac medicine Hipokrat koji je opisao više načina njene primjene. Kasnije je medicina potvrdila da glina ima ljekovita svojstva i da potiče obrambene mehanizme organizma.

Zelena glina je prirodna tvar koja sadrži mnoge mineralne soli i oligoelemente. U glini ima silicija, aluminija, kalija, kalcija, natrija, magnezija, srebra, željeza, olova i bakra. Proizvodi se u granulama ili finom prahu, a ovisno o sastavu i boji može biti zelena, crvena, žuta, plava i bijela. U našim trgovinama, iako rijetkim, može se naći zelena glina koja ujedno ima i najširi spektar djelovanja. Zelenu glinu možete kupiti na drogerija.hr!

Za glinu se često navodi kako djeluje izvana, ali i iznutra. Ona je "zemlja koja se jede odnosno pije", koliko god to zvučalo neukusno. Navodi se da glina upija, drenira, a zatim eliminira nečistoće iz tkiva, krvi i limfe. Za glinu se tvrdi i kako čisti organizam da se izgubi i neugodan miris znoja. Također da jača obrambeni mehanizam organizma i bori se protiv bolesti koje su nastale kao posljedica slabog imuniteta.

Uz navedena svojstva često se ističe da poboljšava crijevnu floru te tako omogućava bolju apsorpciju hrane, regenerira stanice, tkiva i organe, snabdijeva ih vitalnom energijom, pomaže zarastanju rana. U skladu s time unoseći je u organizam, povećava se otpornost na toksine kojima je naše tijelo svakodnevno izloženo.
Koristi se kod mnogih bolesti, naročito kod arterioskleroze, anemije, oboljenja dišnih puteva, infekcija koli bakterijama, crijevnih oboljenja, trovanja, čira, viška želučane kiseline, kod bolnih menstruacija, promjena na koži i opadanja kose. Koristi se i u kozmetici kao maska za lice i pakung za kosu u kombinaciji sa maslinovim, bademovim ili uljem pšeničnih klica.

Glina za vanjsku primjenu

Maske, oblozi i pakovanja od gline smiruju upale kože, odstranjuju akne, mitesere, sprečavaju crvenilo i fleke, poboljšavaju formiranje kolagena i elastina, koji su važni za što trajniji izgled mlade i svježe kože. Pomiješa se 2-3 žličice gline sa nekoliko kapi limunovog soka i negazirane mineralne vode da se dobije homogena smjesa. U smjesu se može dodati i maslinovo ili bademovo ulje. Smjesu nanijeti na čisto lice i držati 20-30 minuta. Potom treba umiti lice negaziranom mineralnom vodom i nanijeti hidratantnu kremu.
Pogodna je za korištenje u vodenoj kupki. Kadu za kupanje treba napuniti vodom otprilike na temperaturu od 38ºC i dodati tri do četiri žlice gline. U kadi treba ostati najviše 15 minuta. Ovakva kupka ima izuzetno blagotvorno djelovanje na čitav organizam jer relaksira, otklanja umor i stres, a koža tijela postaje glatka, mekana i elastična.
Može se koristiti i za dentalnu higijenu. Ukoliko glineni prah nanesete na četkicu za zube i koristite kao pastu, izbijeliti ćete zube i ojačati zubnu caklinu i desni.

Zelena glina za unutarnju primjenu

Proizvodi se u granulama ili finom prahu. Iz nje svakako mora biti odstranjen pijesak. Važno je napomenuti da na međunarodnom tržištu postoji zelena glina za unutrašnju (ventilirana glina) i zelena glina za vanjsku primjenu. Zelena glina se u nekim državama prodaje i registrirana je za oralnu upotrebu. U Hrvatskoj, iako se zelena ventilirana glina često kupuje za oralnu upotrebu, ona nije službeno registrirana kao dodatak prehrani!

Jedan od načina konzumacije gline koji se može pronaći je slijedeći:
Navečer se stavlja jedna žličica gline u prahu u 1,5 dl mineralne ili prokuhane vode.
Prvi tjedan se pije ujutro, na prazan želudac, ne miješajući je (ostaje talog na dnu čaše). Drugi tjedan glinena voda pije se ujutro na prazan želudac, prethodno se promiješa drvenom žlicom i ostavi da malo odstoji. Treći tjedan nakon miješanja popije se sve odmah, na prazan želudac.
Prva kura glinom traje tri tjedna. Nakon pauze od tjedan dana, započinje druga kura. Slijedeća kura glinom primjenjuje se tokom promjene godišnjih doba. Glinu nikad ne treba pripremati u metalnim posudama i metalnim priborom. Jednom iskorištena glina ne smije se više koristiti. Vremenski razmak između eventualnog uzimanja lijekova i gline mora biti najmanje dva sata.
Ne ostavlja nikakve kemijske zaostatke u organizmu, pa se može smatrati ekološkim proizvodom. Negativni efekti gline praktično su nepoznati.

Zelena glina djeluje protuupalno, antibakterijski, čisti organizam od toksina, a ako se stavlja direktno na ranu pomaže u bržem zarastanju te priječi sekundarnu infekciju. Možemo je uzimati preventivno za čišćenje organizma i/ili podizanje imunološkog sustava što je posebno korisno na prelascima godišnjih doba.