Zdravlje srca i krvnih žila

 

Kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila, vodeći su uzrok smrtnosti u zapadnim razvijenim društvima pa tako i u Hrvatskoj. Posebno su ugroženi pacijenti s kroničnim bolestima kao što je dijabetes, osobe koje ne kontroliraju visoki krvni tlak i/ili masnoće u krvi. Hiperkolesterolemija ili kako ga se češće jednostavnije zove - povišeni kolesterol u krvi – jedan je od značajnih rizičnih faktora za srčana oboljenja, a pogađa velik broj ljudi. Otkriva se jednostavnih nalazom krvi. Dvije su vrste kolesterola HDL i LDL. HDL – kolesterol, odnosno dobri kolesterol  na krvnoj slici treba imati što više, LDL, odnosno loši kolesterol što niže vrijednosti. Razlog u tome je što HDL čestice prikupljaju suvišan kolesterol i nose ga do jetre na razgradnju, a LDL čestice prenose kolesterol koji se odlaže na stjenke krvnih žila i time izazivaju zadebljanje.

Zdravim navikama do nižih vrijednosti

S obzirom na učestalost i pojavnost bolesti srca i krvih žila, puno je terapeutskih mogućnosti razvijeno i dostupno, od lijekova pa do kiruških zahvata, no jednako tako fokus velikog broja istraživanja usmjerava se upravo na prevenciju tih bolesti.

Prehrana bogata vlaknima, složenim ugljikohidratima i zdravim masnoćama, a siromašna jednostavnim šećerima smatra se zdravom i uravnoteženom prehranom. U pravilu  treba konzumirati što više svježih namirnica, što manje prerađene hrane i kuhano umjesto pečenog i prženog. Nadalje, treba izbjegavati pušenje te se baviti fizičkim aktivnostima.

Što se može naći u ljekarnama

Ekstrakt fermentirane crvene riže

Ekstrakt ferementirane crvene riže bogat je tvarima koje se nazivaju monakolini, a monakolin K je prirodni statin koji doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Beta-(1,3/1,4)-D-glukan prirodni je polisaharid izoliran iz zobi koji također doprinosi  održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Koenzim Q10

Koenzim Q10, vitaminima slična tvar prisutna je u svakoj stanici našeg organizma. Tijelo ima sposobnost sintetizirati ju, no dio moramo unositi i prehranom, što je posebno izraženo u starijoj životnoj dobi. Tada je naime primjećen značajan pad koenzima Q10 u organizmu. Snažnog je antioksidativnog djelovanja, a u stanicama je jedan od prekursora za dobivanje stanične energije.

Vitamin B6

Vitamin B6 jedan je od vitamina B skupine koji doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina. Homocistein je aminokiselina koja nastaje u našem tijelu normalnim metaboličkim procesima, a razgradnja u neopasne spojeve je moguća jedino uz koenzime kao što su određeni vitamini B skupine. Povišena razina homocisteina u organizmu također se otkriva jednostavnim krvnim testom, a ukazuje na povećan rizik za kardiovaskularna oboljenje. Nedovoljni unos vitamina B skupine, pušenje, starija dob, muški spol čimbenici su za povišenu razinu homocisteina.

Cholesterol Control

Cholesterol Control kapsule su dodatak prehrani iz linije Pharmoval te sadrže ekstrakt fermentirane crvene riže, kolin koji doprinosi normalnom metabolizmu lipida i homocisteina te beta-glukan iz zobi. Pije se 1 kaspula dnevno.

Forticor

Forticor kapsule su dodatak prehrani iz Pharmoval linije te sadrže visoku dozu od čak 150 mg koenzima Q10 u samo jednoj kapsuli. Sastav je obogaćen i s 200 % preporučenog dnevnog unosa vitamina B1 koji doprinosi normalnoj funkciji srca te s 100 % vitamina B6 koji doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina čija je povišena razina u krvi čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti. Kapsule sadrže i magnezij, mineral važan za normalnu funkciju srčanog mišića. Pije se 1 kapsula dnevno.