Opstipacija predstavlja jedan od najčešćih problema vezanih za probavni sustav. Opstipacija je pojam koji obuhvaća rijetko pražnjenje crijeva, osjećaj nepotpunog pražnjenja te napinjanje i pritisak kod pražnjenja.  Broj i učestalost stolica jest individualna te redovita stolica može biti od 2-3 puta dnevno do 2-3 puta tjedno. Opstipacija dakle, predstavlja izostanak redovite stolice, a konstipacija je pojam koji opisuje manje od 3 stolice tjedno u dužem vremenskom periodu.

Uloga probavnog sustava jest razgradnja hrane te apsorpcija hranjivih sastojaka.  U debelom crijevu  dolazi do apsorpcije mineralnih tvari i vode, a bakterijska fermentacija oblikuje stolicu. Od uzimanja hrane do defekacije uobičajeno prolazi 24 sata i više. Sam proces probave, pa tako i pražnjenje crijeva ovisi o mnogo čimbenika: o vrsti i količini hrane koju jedemo, unosu tekućine, fizičkoj aktivnosti te nekim lijekovima.  Jednako tako, prolazna opstipacija uobičajena je pojava prilikom putovanja, promjene okoline ili izloženosti stresu. Takva opstipacija najčešće je bezazlena, pogotovo ukoliko ne dolazi do ponavljanja. Opstipacija je česta pojava i tijekom trudnoće i nakon poroda, nakon operacija te kod starijih nepokretnih osoba. Problem sa stolicom također je posebno izražen i kod pacijenata koji imaju hemoroidalne tegobe.

Česta ili dugotrajna opstipacija ima neugodne popratne pojave, a to su osjećaj punoće i pritiska u rektumu, bolno napinjanje i tjeranje na pražnjenje crijeva, jaka trbušna bol, nadutost, oslabljen apetit... Često je prisutan i osjećaj umora i slabosti jer se organizam ne oslobađa toksina.

Ukoliko postoji problem s opstipacijom, potrebno je o tome obavijestiti liječnika koji će dijagnostičkim postupcima provjeriti radi li se o bolesnom stanju. Kada se isključe bolesti koje za simptom mogu imati opstipaciju, potrebno je detaljno proučiti prehrambene i životne navike koje mogu biti uzrok tih poremećaja. Prehrana bi trebala uključivati što više vlaknaste hrane, kao što su voće i povrće. Nikad ne treba zaboraviti na prehrambenu piramidu i uravnotežen unos makronutrijenata. Također, treba smanjiti prerađenu hranu te hranu s malo ostataka.  Bitno je piti puno tekućine, kretati se redovito te smanjiti stres i napetost. Jedan od probema jest i izbjegavanje tempiranja stolice prema nagonu.

Laksativi

Pri rješavanju opstipacije i olakšavanju simptoma na izboru imamo cijeli niz proizvoda – laksativa koji se, ovisno o načinu na koji djeluju, mogu podijeliti u nekoliko kategorija: kontaktni laksativi, osmotski laksativi, sredstva koja bubre, emolijentni laksativi i antiapsorpcijski laksativi. Neki se isključivo mogu dobiti s preporukom liječnika, no postoji i niz preparata za kojima se može posegnuti bez recepta na police ljekarne. Jedan od takvih su preparati s laktulozom – sintetskim disaharidom galaktoze i fruktoze. Taj disaharid se u debelom crijevu, bakterijskom fermentacijom razgrađuje na manje organske kiseline, kao što su mliječna i octena koje zatim izazivaju lokalni hiperosmotski učinak.  Jednostavnije rečeno, vežu vodu, povećavaju obujam fekalne mase, omekšavaju ju, te je na taj način olakšan prolazak. Laktuloza ima djelovanje za oko 24 do 48 sati. Osim omekšavanja stolice, laktuloza ima i prebiotski učinak, odnosno podržava rast zaštitne mikrobne flore u crijevima, nužne za normalan rad probavnog sustava. Laktuloza je sigurna za primjenu i kod djece i kod trudnica, preporuča se i po potrebi prije i nakon operativnih zahvata te posebno  osobama s hemoroidima za lakše i manje bolno pražnjenje crijeva. Preparate s laktulozom potrebno je konzumirati s vodom, a može se primjenjivati uz obrok ili neovisno o njemu. Laktuloza se po potrebi može konzumirati i dulje vrijeme, no ukoliko se problem ponavlja, svakako bi trebalo posjetiti liječnika. 

Osim laktuloze, pomoć kod opstipacije može pružiti i svima dobro poznati mineral – magnezij. Magnezij djeluje na mišiće, opušta ih, pa time i opušta crijevo te olakšava probavu. Osim toga, privlači vodu te na taj način, slično kao i laktuloza, povećava obujam stolice.

Također, ne smijemo zaboraviti spomenuti pomoć iz prirode u obliku ukusnog voća, posebno šljivu, koja uz veliki udio neprobavljivih vlakana imaju i još jedan vrlo bitan sastojak – sorbitol. Sorbitol također ima djelovanje osmotskog lakstativa koji navlači vodu. Osim toga, šljiva je bogata vitaminima i mineralime te polifenolima.