Imunitet djece

Imunološki sustav odraslog čovjeka vrlo je složen i prva je linija obrane zdravlja koja štiti organizam od vanjskih opasnosti kao što su patogeni – bakterije, virusi i gljivice te štetnih i otrovnih kemijskih spojeva. S druge strane imunološki sustav štiti organizam i od vlastitih promijenjenih stanica.

Kada pričamo o djeci, pogotovo najmlađoj, imunitet se tek razvija. Imunitet može biti urođen (nespecifičan) ili stečen (adaptivan). Urođeni imunitet je onaj s kojim se dijete rađa i za koji nije potreban susret s antigenom (patogenom). Stečeni imunitet je pak onaj koji stječemo kroz život, susretom s različitim patogenima, ali i cijepljenjem. U imunološkoj reakciji na primjerice neki patogen zajedno i uzajamno djeluju različite stanice imunološkog sustava. Uspješna obrana organizma nakon susreta s patogenom podrazumijeva aktivaciju, regulaciju i rezoluciju imunološkog odgovora.

Boravak u kolektivu

Kod male djece, pogotovo one koja se uključuju u kolektiv odnosno jaslice i vrtić susret s velikim brojem patogena je neizbježan. Upravo tu dolazi do prvih susreta s nekim patogenima i stvaranja specifične imunosti. Nažalost, to ne prolazi tako jednostavno. Česte temperature, začepljen nos, kašalj i kihanje više su pravilo nego iznimka u prvim mjesecima boravka u jaslicama. Uobičajene virusne infekcije se potom nadovezuju jedna na drugu te može doći i do sekundarnih bakterijskih upala, pogotovo uha, ali i donjeg dijela respiratornog sustava. Brzi rast i razvoj organizma i česte infekcije iz organizma brzo iscrpljuju zalihe vitamina i minerala nužnih za normalno funkcioniranje imunološkog sustava, odnosno za potrebne imunološke reakcije. Također, infekcije su često popraćene slabim apetitom djece koje dodatno pridonose problemu nedovoljnog unosa esencijalnih vitamina i minerala.

Vitamini i minerali

U dodacima prehrani napravljenima za malu djecu vodi se računa o odabiru sastojaka i o primjerenim količinama esencijalnih vitamina i minerala. Vitamini C, D, E i vitamini B skupine igraju značajnu ulogu u razvoju i normalnom funkcioniranju imunološkog sustava te su nezaobilazni sastojci u preparatima za djecu. Vitamini su u preporučenim dozama sigurni i za malu djecu, a dodaci prehrani osiguravaju djeci optimalan unos, koji je posebno važan kod djece koja slabije jedu, što je i uobičajeno ako je dijete iscrpljeno od bolesti, ima grlobolju, začepljen nos i sl.

Uz vitamine, treba istaknuti i važnost minerala, posebno cinka i željeza. Željezo je sigurno najpoznatiji mineral, vezan u hemoglobinu gdje mu je osnova zadaća vezanje i otpuštanje kisika, odnosno opskrba svih stanica tijela kisikom. Kod brzog rasta, ali i čestih infekcija potrebe za željezom su veće i zalihe se lako iscrpljuju. Kod odabira željeza u dodacima prehrani prednost treba dati keliranim oblicima kao što je npr. željezov bisglicinat uz koji se povezuje manje probavnih smetnji i koji ne izaziva konstipaciju. Nadalje, uzimanje dodatnog cinka dokazano skraćuje trajanje prehlade i smanjuje simptome. Cink je esencijalan mineral koji djeluje na normalan razvoj stanica koje posreduju u nespecifičnoj imunosti. Potreban je za veliki broj enzimskih reakcija u tijelu te za pravilan rast i razvoj.

Kod izbora dodataka prehrani za malu djecu, uvijek se najbolje posavjetovati s liječnikom ili farmaceutom, a proizvod kupiti u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama. Također, ništa manje važno je da se okus proizvoda sviđa vašem djetetu jer će dijete veselo doskakutati po svoju dozu vitamina i minerala bez stvaranja negativnih emocija za uzimanje sirupa.