Escherichia coli je štapićasta, gram-negativna bakterija koja spada u koliformnu skupinu primarno nepatogenih bakterija i koja se samo nekoliko dana nakon poroda naseljava u našem donjem intestinalnom traktu putem hrane ili kontakta. Sastavni su i neizostavni dio naše crijevne flore. Pridonose normalnoj funkciji crijeva, sintezi vitamina K, metabolizmu te sprječavaju razvoj štetnih bakterija. No istovremeno E. coli je daleko najčešći uzročnik upala mokraćnog sustava. Uropatogena E. coli smatra se odgovornom za čak 90% infekcija urinarnog trakta. U većini slučajeva fekalna bakterija inficira mokraćnu cijev (uretru) te dolazi do mokraćnog mjehura gdje izaziva upalu - cistis. Kroz mokraćovode (uretere) koji iz bubrega odvode urin do mokraćnog mjehura bakterija može doći i do gornjeg dijela mokraćnog sustava i izazvati upalu bubrega - pijelonefritis. Kod muškaraca može doći i do upala prostate. Infekcije se ipak najčešće javljaju kod žena zbog anatomskog faktora odnosno kraće mokraćne cijevi što olakšava mogućnost prolaza mikroorganizama do samog mokraćnog mjehura te relativne blizine otvora mokraćne cijevi i završetka debelog crijeva (anusa). Svaka druga žena suočava se s infekcijom barem jednom u životu. Mogućnost učestalog ponavljanja infekcije kod žena je vrlo izražena.

Znakovi infekcije

Znakovi infekcije mokraćnog mjehura su vrlo često mokrenje manjih količina urina, mokrenje uz peckanje ili bol, iznenadne i neodgodive potrebe za mokrenjem, neugodan miris urina te bol iznad pubične kosti. Kod pijelonefritisa se uz navedeno javljaju i povišena tjelesna temperatura, bolovi u donjem dijelu trbuha te bolovi u području bubrega. Rjeđi su slučajevi zamućenog ili krvavog urina. Kod takvih slučajeva upale, liječnik najčešće propisuje terapiju antibioticima koja u relativno kratkom roku riješava infekciju bez komplikacija. Međutim, kod kroničnih slučajeva može biti propisana višemjesečna terapija u trajanju čak i do dvije godine.

Kako spriječiti upale i ponovne infekcije?

Budući da je neodgovarajuća higijena urogenitalnog područja česti uzročnik uroinfekcija, potrebno je voditi brigu o tome te provoditi temeljitu higijenu takvih osjetljivih područja. Brisanje genitalnog područja treba činiti u smjeru od naprijed prema natrag odnosno od uretre prema anusu. Zadržavanje mokraće u mokraćnom mjehuru može pogodovati bakterijama u razmnožavanju pa je preporučljivo češće mokriti, barem svaka 4 sata. Također treba piti što više tekućine jer tekućina ispire bakterije iz urinarnog trakta. I nakon spolnog odnosa dobro bi bilo odmah mokriti kako bi se iz mokraćnih cijevi izbacile bakterije ukoliko su eventualno unesene. Preporuča se tuširanje, a ne kupanje kako bakterija iz vode tijekom kupanja ne bi ušla u mokraćnu cijev. Poželjno je izbjegavati lužnate sapune, pjenušave kupke ili slična sredstva za održavanje higijene intimnog dijela tijela. Sva navedena sredstva mogu nadražiti mokraćnu cijev te pogodovati bakterijskoj i virusnoj infekciji. Preporuka je nositi udobno pamučno, a ne sintetičko donje rublje zbog bolje prozračnosti genitalnog područja, kao i izbjegavati uske hlače koje sprječavaju prozračivanje takvog osjetljivog područja.

Važno je naglasiti da oslabljeni obrambeni sustav organizma pomaže E. coli u izazivanju upala stoga je jedan od načina prevencije i suzbijanja infekcija održavanje ili podizanje imuniteta organizma.

Prirodni antibiotik - brusnica!

Brusnica s razlogom nosi naziv prirodnog antibiotika. Može se konzumirati svježa, kao sok, smrznuta, sušena ili u formi dodataka prehrani. Iako se dugo smatralo kako brusnica podizanjem kiselosti (snižavanjem Ph vrijednosti) urina stvara negativnu okolinu za E. coli i na taj način snažno pomaže prilikom infekcija, istraživanjima se došlo do novih spoznaja. Brusnica sadrži bioflavonoide odnosno A-tip proantocijanidina koji bakteriji E. coli mijenjaju oblik, membranu i nastavke kojima se prima čime se onemogućuje njeno vezanje za unutarnje stjenke mokraćnog sustava. Na taj način mokrenjem se bakterije izbacuju van iz organizma. Osim toga brusnica spada među prvih 5 prehrambenih namirnica s najvećom količinom antioksidansa, bogata je vitaminima C i A te kalijem. Sadrži hipuričnu kiselinu koja uz antibiotička ima i snažno antifugalno svojstvo.